Wina ekologiczne

Moda na ekologię dotarła do plantatorów i właścicieli winnic. Ekologiczne produkty, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem na rynku, skłoniły producentów wina do zadbania o taki element związany z produkcją wina, jak ekologia. Ekologia to przede wszystkim szacunek dla natury oraz ludzkiego zdrowia.

Jak ekologia wpływa na pracę w winnicach? Co wyróżnia wino produkowane w takich przyjaznych dla środowiska winnicach?
Ekologiczne winnice to przede wszystkim zapewnienie winoroślom odpowiednich warunków oraz dbałość o ich wzrost.
Co najważniejsze, w uprawie tej rezygnuje się ze stosowania takich rozwiązań, jak stosowanie chemicznych dodatków oraz manipulacji genetycznych. Tu nie stosuje się sztucznych nawozów, zaś ich miejsce zajmuje kompost organiczny.
Miejsce środków chemicznych w ekologicznych winnicach zajmują podstawowe czynniki wpływające na rozwój winorośli. To gleba oraz woda. Choć ekologia w uprawie winorośli wymaga od plantatora większej dbałości o swe uprawy i oznacza więcej pracy, jest to bardzo korzystne rozwiązanie. Takie wino jest równie smaczne jak to, które powstaje na masową skalę przy zastosowaniu mniej korzystnych dla środowiska technik, jest też bardziej cenione przez miłośników wina, którzy coraz chętniej delektują się tymi winami, które pochodzą z ekologicznych winnic.